Frågor & svar

Hur lång är leveranstiden?

Vi lagerför ett flertal format av våra stensorter i vårt lager i Kalmar. Leveranstiden för våra lagerprodukter är normalt 3–5 dagar. Aktuellt lagersaldo eller inleveransdatum visas på respektive produktsida.  

Vad är fallande längder?

Fallande längder innebär att bredden är fast och längden varierar. Det är en klassisk läggning för kalksten som minimerar spill. Normalt är längden mellan 40 cm och 80 cm. Det finns ingen garanti för en viss längd inom detta spann, eller en viss fördelning. Så till exempel, 20 cm fallande längder innebär att bredden alltid är 20 cm och längden varierar mellan 40–80 cm. 

Rekommenderar ni att addera för spill?

Vi rekommenderar alltid våra kunder att addera 10% på sin order för spill.

Är det stora färgskiftningar på olika plattor?

Natursten liksom alla naturmaterial varierar mer eller mindre i färg och marmorering. Varje stenplatta har sin alldeles egna karaktär och dess mönster, struktur och yta är unik. Olika stensorter har olika mycket variationer, vilket påverkar hur mycket golv,-och väggplattorna kan skilja från ett stenprov. 

Är det vanligt med nagg på natursten?

Charmen med äkta naturmaterial är att det inte är perfekt. Och natursten är inget undantag. Det är ett poröst material som bildats genom sammanpressning av lera och skalrester från koraller och snäckor, det kan därför förekomma kantstötningar och nagg på stenen, det hör till naturstenens karaktär och är inget som försämrar intrycket när stenen väl är på plats.

Har Alevik håligheter?

Vår kalksten Alevik slipad är en porös kalksten med håligheter, liksom en travertin. Håligheterna varierar i storlek och bidrar till ett naturligt och unikt intryck. Om man inte uppskattar håligheterna kan de, på ett naturligt sätt, fyllas med fog.

Går det bra att ha kalksten i badrum?

Ja det går bra. Det man ska tänka på är att all natursten är känslig för syror. Det innebär att man måste vara noggrann med att skölja av tvål- och schamporester efter en dusch. Det är också viktigt att bygga ett bra fall så vattnet rinner av lätt. För mer information läs vår artikel Fall och golvbrunn i duschen!

Funkar kalksten med golvvärme?

Absolut! Stenen värms upp och hålls varm längre än vanliga klinkerplattor. 

Vad är viktigt att tänka på innan läggning?

Använd alltid fästmassa (fix) som är anpassat till natursten. Vanlig fästmassa kan ge fällningar och missfärgning i stenen. Här kan du köpa speciellt utvald fästmassa från oss! 

Vilken färg på fog ska man välja?

Vi rekommenderar att man väljer en färg som går så nära stenens nyans som möjligt. Du kan se vår foglista och köpa fog här!

Ska man förbehandla stenen?

Ja. När golvet har fogats, rengör ytan med grovrengöringen Fila PS87, låt stenen torka och impregnera sedan med Fila MP90 Eco Xtreme. Följ anvisningarna noggrant. I särkilt utsatta områden, till exempel duschutrymmet så rekommenderar vi att impregnera våra kalkstenar en gång per år. 

Hur underhåller man stenen?

Vid allrengöring rekommenderar vi Fila Cleaner, ett koncentrerat allrengöringsmedel för natursten, som skonsamt rengör alla golv och väggplattor. 

Vid djuprengöring och fläckborttagning, rekommenderar vi Fila PS87. Den tar bort vax, fett och olja.

Läs mer om grundbehandling, städning och underhåll av fläckar i vår skötselanvisning!

Svenska
Svenska