Din beställning packas och lämnar lagret inom en arbetsdag. Leveranstid inom Sverige 3-5 dagar.

Skötselråd för kalksten och marmor

Skydd

Såpa är både bra för människa och natur. Kalksten- och marmor bildar med tiden tillsammans med såpan ämnet kalktvål. Kalktvål ger ett naturligt och starkt skydd.

En nyligen lagd stenyta mättas med såpa och vatten för att ge en skyddande impregnering. Dosera 1 dl såpa till 10 liter vatten vid de två första städningarna. Därefter städas golvet med normal dosering enligt anvisningarna. En yta som övermättas, då såpan ligger kvar som en hinna, kan bli lite flammig och hal. Skura då en extra gång med endast vatten.

Stenimpregnering är en lite dyrare, men en mer effektiv metod är att använda för att skydda naturstenen från fläckar. Vissa impregneringsmedel kan förändra stenens utseende. Den blir vanligtvis lite mörkare. Vi rekommenderar därför Fila W68, en impregnering anpassad till natursten som gör att stenen skyddas och samtidigt behåller sitt ursprungliga utseende. Dessutom kan man applicera det då stenen fortfarande är fuktig. Var noggrann med att följa produktanvisningarna.

Obs! Vi rekommenderar att man alltid använder denna metod stenimpregnering som skyddsmetod på borstade och diamantfrästa stenytor.

Städning

Använd endast såpa eller Allrent ihop med vatten när du städar och rengör din sten. Dosera enligt anvisningarna. Undvik alltid sura rengöringsmedel (pH värde som understiger 7), då dessa kan skada stenen.

Fläckar

Som första åtgärd: försök suga upp fläcken med hushållspapper eller en trasa. Bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och såpa, alternativt vatten och Allrent. Arbeta alltid utifrån och in mot fläckens mitt för att undvika spridning av fläcken.

Olja, smink och liknande fläckar

Fett- och oljefläckar bör tvättas bort så snart som möjligt för att förhindra att det tränger ned i stenen. Fläckarna torkas torra med papper och tvättas därefter med lösningsmedel. Torka sedan rent med hushållspapper eller trasa. Lösningsmedel som kan användas är lacknafta, thinner och terpentin. Skölj slutligen med såpa eller Allrent blandat med vatten.

Gummi, lim, stearin och märkpennor

Avlägsna så mycket som möjligt mekaniskt, genom att skrapa försiktigt med kniv eller liknande. Tvätta sedan bort fläcken med lösningsmedel (thinner, lacknafta eller terpentin). Avslutningsvis, rengör stenen med vatten och såpa eller Allrent.

Repor och skador från syror

En repa på golv behöver inte åtgärdas. Den nöts med tiden ut och tillför en vacker patina till stenen. Syror från rester av tvål- och schampo eller från mat och dryck kan orsaka frätskador på stenen. Uppstår skada så kan man försiktigt slipa skadan för hand med med en fin diamantslipkloss, stålull eller nylonduk.

Vill du spara dessa skötselråd finns en nedladdningsbar PDF här!

Svenska
Svenska