Skötselråd för kalksten och marmor

Grundbehandling

Stenimpregnering är en mer effektiv metod är att använda för att skydda naturstenen från fläckar. Vissa impregneringsmedel kan förändra stenens utseende. Den blir vanligtvis lite mörkare. Vi rekommenderar därför vår Fila MP90 Eco Xtreme, en miljövänlig impregnering anpassad till natursten som gör att stenen skyddas och samtidigt behåller sitt ursprungliga utseende.

Fila MP90 Eco Xtreme är det bästa ekologiska skyddet mot natursten med slipad, borstad eller matt ytbehandling. Produkten vattentätar, skyddar och underlättar rengöring. Dessutom kan man applicera det då stenen fortfarande är fuktig. Var noggrann med att följa produktanvisningarna.

Städning

Vid allrengöring av stenen rekommenderar vi Fila Cleaner, ett koncentrerat allrengöringsmedel som skonsamt rengör alla golv- och väggplattor. Bra för både din sten och miljön. Fila Cleaner går att köpa här!

Olja, smink och liknande fläckar

Fett- och oljefläckar bör tvättas bort så snart som möjligt för att förhindra att det tränger ned i stenen. Fila PS87 används för de tuffa fläckarna och riktigt nedsmutsade ytor. Även denna är anpassad till natursten.

Gummi, lim, stearin och märkpennor

Avlägsna så mycket som möjligt mekaniskt, genom att skrapa försiktigt med kniv eller liknande. Tvätta sedan bort fläcken med lösningsmedel (thinner, lacknafta eller terpentin). Avslutningsvis, rengör stenen med Fila Cleaner.

Repor och skador från syror

En repa på golv behöver inte åtgärdas. Den nöts med tiden ut och tillför en vacker patina till stenen. Syror från rester av tvål- och schampo eller från mat och dryck kan orsaka frätskador på stenen. Uppstår skada så kan man försiktigt slipa skadan för hand med med en fin diamantslipkloss, stålull eller nylonduk.

Är du hantverkare eller vill du bara veta mer? Läs vår Guide till hantverkaren här. 

 

Svenska
Svenska