Guide

Stenspråk: Vad betyder fallande längder?

av Etta Blanck

Publicerad

När man tittar på kalksten och marmor och ska välja format kan man stöta på begreppet fallande längder. Ett okänt begrepp för de allra flesta fram till dess, om det nu inte är så att man råkar vara stenhuggare. Vad betyder fallande längder egentligen? 

Ett klassiskt sätt att lägga golv

Fallande längder är ett klassiskt sätt att lägga golv där stenplattorna har samma bredd men varierande (fallande) längder. Det innebär alltså helt enkelt att golvplattorna eller väggplattorna av kalksten eller marmor som du beställer har en och samma bredd men olika längder. Många stengolv man ser är lagda med den här tekniken, men det är oftast ingenting man tänker på innan man tittar närmare. Det blir ett väldigt vackert resultat och en harmonisk helhetskänsla när plattorna varierar något i längd.

Du väljer bredd på plattorna - längden varierar

Bredden på plattorna är fast, bland annat 20 eller 30 centimeter, och längden varierar normalt mellan 40 till 80 centimeter. Om formatet är 30 cm fallande, så innebär det att bredden är 30 centimeter på plattorna och längden på de olika plattorna är sedan till exempel 45 centimeter, 64 centimeter och 78 centimeter. Det finns ingen planerad fördelning av de olika längderna i en order som vi levererar, plockningen sker slumpmässigt och garanterar en bra spridning på bredd.

Här kan du se en skiss på stenläggning eller plattsättning med 30 centimeter fallande längder. Det fungerar likadant på vägg som på golv och passar utmärkt för kalksten och marmor i badrum, hall eller kök.

Fallande längder ger minimalt spill

Vid golvläggning eller plattsättning av kalksten och marmor med fallande längder så minimerar man spillet, eftersom alla längder och allt material kan användas. Även på bruket, när stenen bearbetas och skärs till, kan man ta till vara på så mycket som möjligt av ett stenblock när man tar ut fallande längder. På bilden kan du se hur det ser ut när en av våra kunder lägger golv med vår Lindanäs med borstad yta i fallande längder. Med fallande längder får golvet en riktigt klassiskt utseende och den borstade ytan ger ett rustikt uttryck. 

Tips för golv! Fallande längder ger ett liv i golvet som läggs. Vill man förstärka den variationen ytterligare kan man gå vidare och också blanda olika bredder på plattorna. Det kan ge ett fantastiskt resultat!

Publicerad