Marmor för alla dina ytor

Svensk marmor är en klassisk och tålig natursten som kan användas på golv och vägg, inomhus och utomhus. De kan läggas i till exempel badrum, kök och i hall.

Kolmårdsmarmor, en vacker svensk grön marmor

Den svenska Kolmårdsmarmorn är känd för sin skogsgröna färg och otroligt slitstarka yta. Det är en klassiker som kan hittas i många svenska slott, teatrar och museum. Dessutom klär den många trapphus och golv i funkishus som byggdes under förra sekelskiftet. Det är en av världens hårdaste marmorsorter och passar därför utmärkt på ytor som exempelvis i en hall och kök.

Block av Kolmårdsmarmor bryts i Oxåkerbrottet i Östergötland och förs sedan till Borghamns Stenförädling där de sågas och slipas. Tillverkningen sker med grön el och inga tillsatser eller kemikalier används under processen. En ren naturprodukt som är lika självklar i klassiska hem som i modern arkitektur.

Kolmårdsmarmor slipad

En klassisk grön marmor med fantastisk ådring, mönster och färg. Ytan är slät och polerad. Gör sig väldigt bra tillsammans med klassiska material, som till exempel mässing och ädelträ. Finns också med diamantfräst ytbehandling.

Passar som:

Golv och vägg i hall och badrum.

från 1.990 kr / kvm

Marmor i badrum och kök

Kolmårdsmarmor är en sten som kan ha många olika uttryck. Den skapar en lyxig känsla, samtidigt som den har en direkt koppling till vår svenska natur. Den kan också kännas sober och enkel i dess uttryck. Hur stenen upplevs styrs av dess format, detaljer och vilka material man kombinerar den med.

Stenen är en livlig marmorsort som kan ta uppmärksamheten i ett rum. Uppskattas den livliga känslan är små format i till exempel kvadratiska 20x20 cm plattor perfekt. Vill du ha ett lugnare intryck av golvet kan du med fördel välja ett större format på plattorna, exempelvis 30 cm fallande längder.

Ett badrum där man kombinerar diamantfräst Kolmårdsmarmor på golvet med en putsad väggyta blir elegant, naturlig och sober på samma gång. Väljer man istället Kolmårdsmarmor slipad och kombinerar den med en mustig färg eller ädelträ och mässingdetaljer upplevs en klassisk svensk lyx.

En sten med en lång internationell historia

Visste ni att Kolmårdsmarmor har använts sedan medeltiden? Under andra hälften av 1600-talet utsmyckades Dottningholms slott med stenen. Hedvig Eleonora ville klä slottet i den vackraste stenen som gick att hitta. Det var först då blev Kolmårdsmarmor allmänt känd. I början av 1700-talet exporterades Kolmårdsmarmor till bland annat Frankrike, Ryssland, England och Tyskland. Bland annat kom stenen att pryda Parisoperan, Opéra Garnier. 

Senare på 1900-talet industrialiserades produktionen av Kolmårdsmarmor. Tillsammans med en effektivare marknadsföring ökade man produktionen och även exporten. Kolmårdsmarmorn användes i Rockefeller Center i New York och i FN byggnader i Genéve.

Kolmårdsmarmor diamantfräst

En klassisk grön marmor med fantastisk ådring, mönster och färg. Diamantfräsningen ger stenen en lite råare och inte helt slät yta. Gör sig väldigt bra tillsammans med klassiska material, som till exempel mässing och ädelträ. Finns också med slipad ytbehandling.

Passar som:

Golv och vägg i hall och badrum. 

från 2.190 kr / kvm

Användningsområden för marmor

Vår marmor kan användas på golv och vägg. De kan läggas i till exempel badrum, kök, hall och som fönsterbräda eller bänkskiva. Inomhus som utomhus.

Håll kontakten med oss

Utvalda stenar från Östersjöområdet. Hållbart på riktigt.

Senast från @ostersjosten

Svenska
Svenska