Kalksten - ett hållbart och äkta material

Den nordiska kalkstenen finns i en vacker och varierad färgpallet. Från varmt beige till mörkgrå och svart. Den kan användas på golv och väggar i badrum, kök och hall. 

Kalksten

Kalksten är en bergart som i huvudsak består av ämnet kalcit samt skalrester från koraller och snäckor. I Sverige och runt Östersjön bildades kalkstenen för över 500 miljoner år sedan. I Sverige har kalksten använts som byggnadsmaterial i över 1500 år. Man använde stenen för hela byggnader, både in- och utvändigt. Den har under de senaste 200 åren ersatts av material så som tegel och cementprodukter. I dag är produktionen av kalksten som byggnadsmaterial förhållandevis liten och småskalig. Den största delen av kalkstensfyndigheter används till produktion av cement, där man utvinner ämnet kalcit.

Lindanäs slipad

Det här är vår mest populära sten. En ren kalksten som är ljus till mellangrå med liv i marmoreringen. Känslan den ger är len, slät och polerad. Fossilavtryck och spår av växter kan synas i mönstret. Finns också med borstad ytbehandling.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum.

från 810 kr / kvm

Öländsk kalksten

Den öländska kalkstenen har i mer än 1500 år varit en viktig del i försörjningen på Öland, där man förr kombinerade stenarbetet med boskapsskötsel och fiske. Öländsk kalksten pryder många historiska byggnader runt om i Sverige och Europa. Kalkstenen bröts på flera platser på Öland men de stenbrott som fortfarande är aktiva är bland annat Gillberga och Horns udde. Den öländska kalkstenen är en svensk klassiker. Från den eleganta och exklusiva Gårdsblandning till den fossilrika och vackert gråa Hors kalkstenen.

Ölandssten röd diamantfräst

En varmt röd kalksten med unik karaktär och djup i färgen. Diamantfräsningen ger stenen en lite råare och inte helt slät yta. Många är vana att se den utomhus men den gör sig väldigt bra inomhus också. Finns också med slipad behandling.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum. Fungerar även utomhus på till exempel en terrass.

från 1.690 kr / kvm

Den gotländska kalkstenen

För 400 miljoner år sedan låg Sverige nära ekvatorn och Gotland var då en tropisk ö med korallrevmiljö. Ön låg i ett varmt hav med många djurarter, arter som nu återfinns som fossiler i våra golv- och väggplattor! Det finns flera kalkstenssorter på Gotland:  Hoburgsmarmor, Södervange, Norrvange, Kappelshamn och Snäckers. Den gotländska kalkstenen är omtyckt för dess varma och ljusa färger samt dess tydliga fossiler.

Norrvange mattslipad

En fantastiskt vacker kalksten från norra Gotland med helt egen karaktär. En milt sandgrå kalksten med varma toner. Mattslipad och len yta. Det är en sten som verkligen passar till allt och kan användas både ute och inne. Många har försökt efterlikna Norrvanges färg och känsla men det här är originalet. Bryts, sågas och slipas av Slite stenhuggeri som har varit verksamma sedan 1907.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum. Även utomhus i trädgård och till terrassen.

från 1.390 kr / kvm

Slipad eller borstad behandling?

Våra stenar erbjuds med bland annat slipad och borstad ytbehandling. Slipad innebär helt enkelt att stenen slipas med ett en viss kornstorlek på slipverktygen. Den får en matt och fin yta som är lätt att underhålla. Borstad kalksten innebär att de sågade skivorna borstas med en stålborste. Det är en traditionell metod där man får en naturlig textur i stenen, men samtidigt en len och mycket tålig yta då man får bort lösa element i stenen.

Vilken slipning man väljer påverkar känslan i rummet. En slipad sten skapar en lugn och sober känsla. En borstad sten kan upplevas mer rustik på grund av dess strukturerade yta. Likheten är att de båda behandlingarna patineras och slits vackert, och är sköna att gå på. 

Jämtlandskalksten grå slipad

En grå kalksten med diskret marmorering som tar med den svenska fjällen hem till dig. Känslan är stilren och äkta. Gör sig väldigt bra tillsammans med klassiska material, som till exempel mässing och ädelträ. Finns också i svart.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum.

från 1.790 kr / kvm

Upptäck hela vårt sortiment

 • Lindanäs slipad
  från 810 kr
 • Lindanäs borstad
  från 1.020 kr
 • Alevik slipad
  från 990 kr
 • Norrvange mattslipad
  från 1.390 kr
 • Jämtlandskalksten svart slipad
  från 1.790 kr
 • Jämtlandskalksten grå slipad
  från 1.790 kr
 • Rosenthal slipad
  från 790 kr
 • Ölandssten Hors borstad
  från 2.090 kr
 • Ölandssten Hors slipad
  från 1.990 kr
 • Ölandssten röd diamantfräst
  från 1.690 kr
 • Ölandssten röd slipad
  från 1.690 kr
 • Ölandssten gråbrun slipad
  från 1.490 kr
 • Ölandssten Gårdsblandning
  från 2.890 kr
 • Ölandssten Gillberga grå slipad
  från 1.990 kr

Håll kontakten med oss

Utvalda stenar från Östersjöområdet. Hållbart på riktigt.

Senast från @ostersjosten

Svenska
Svenska