Kalksten - ett hållbart och äkta material

Den nordiska kalkstenen finns i en vacker och varierad färgpallet. Från varmt sandbeige till mörkgrå och svart. Den kan med fördel användas på golv och väggar i badrum, kök och hall. Nedan kan du hitta inspiration och läsa om ett urval av våra fantastiska kalkstenssorter. 

Kalksten

Kalksten är en bergart som i huvudsak består av ämnet kalcit samt skalrester från koraller och snäckor. I Sverige och runt Östersjön bildades kalkstenen för över 500 miljoner år sedan. I Sverige har kalksten använts som byggnadsmaterial i över 1500 år. Man använde stenen för hela byggnader, både in- och utvändigt. Den har under de senaste 200 åren ersatts av material så som tegel och cementprodukter. I dag är produktionen av kalksten som byggnadsmaterial förhållandevis liten och småskalig. Den största delen av kalkstensfyndigheter används till produktion av cement, där man utvinner ämnet kalcit.

Borghamnskalksten gråbrun slipad

En fantastisk kalksten i bruna och gråa toner från sjön Vätterns stränder i Östergötland! Dess varma toner, fossilavtryck och marmorering skapar en levande och mjuk känsla som gör sig lika bra i badrummet som i hallen. Finns också i hyvlad ytbehandling.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum.

Ej frostbeständig. 

från 1.790 kr / kvm

Öländsk kalksten

Den öländska kalkstenen har i mer än 1500 år varit en viktig del i försörjningen på Öland, där man förr kombinerade stenarbetet med boskapsskötsel och fiske. Öländsk kalksten pryder många historiska byggnader runt om i Sverige och Europa. Kalkstenen bröts på flera platser på Öland men de stenbrott som fortfarande är aktiva är bland annat Gillberga och Horns udde. Den öländska kalkstenen är en svensk klassiker. Från den eleganta och exklusiva Gårdsblandning till den fossilrika och vackert gråa Hors kalkstenen.

Ölandssten gråbrun slipad

En fantastisk gråbrun kalksten med varma toner från Öland. Stenen varierar livligt mellan vackra gråa och bruna nyanser. Fossilavtryck och spår av växter kan synas i mönstret. Ytan är len och slipad. Bryts, sågas och slipas av Naturstenskompaniet på Öland.

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum.

Frostbeständig. 

från 1.590 kr / kvm

Den gotländska kalkstenen

För 400 miljoner år sedan låg Sverige nära ekvatorn och Gotland var då en tropisk ö med korallrevmiljö. Ön låg i ett varmt hav med många djurarter, arter som nu återfinns som fossiler i våra golv- och väggplattor! Det finns flera kalkstenssorter på Gotland:  Hoburgsmarmor, Södervange, Norrvange, Kappelshamn och Snäckers. Den gotländska kalkstenen är omtyckt för dess varma och ljusa färger samt dess tydliga fossiler.

Norrvange mattslipad

En fantastiskt vacker kalksten från norra Gotland med helt egen karaktär. En milt sandgrå kalksten med varma toner. Mattslipad och len yta. Det är en sten som verkligen passar till allt och kan användas både ute och inne. Många har försökt efterlikna Norrvanges färg och känsla men det här är originalet. Bryts, sågas och slipas av Slite stenhuggeri som har varit verksamma sedan 1907. Finns nu också i borstad ytbehandling!

Matcha ditt golv eller vägg med fönsterbrädor i Norrvange mattslipad

Norrbagge

Passar som:

Golv och vägg i hall, kök och badrum. Även utomhus i trädgård och till terrassen.

Frostbeständig. 

1.890 kr / kvm

Slipad eller borstad behandling?

Våra stenar erbjuds med bland annat slipad och borstad ytbehandling. Slipad innebär helt enkelt att stenen slipas med ett en viss kornstorlek på slipverktygen. Den får en matt och fin yta som är lätt att underhålla. Borstad kalksten innebär att de sågade skivorna borstas med en stålborste. Det är en traditionell metod där man får en naturlig textur i stenen, men samtidigt en len och mycket tålig yta då man får bort lösa element i stenen.

Vilken slipning man väljer påverkar känslan i rummet. En slipad sten skapar en lugn och sober känsla. En borstad sten kan upplevas mer rustik på grund av dess strukturerade yta. Likheten är att de båda behandlingarna patineras och slits vackert, och är sköna att gå på. 

Borghamnskalksten ljusgrå hyvlad

En ljusgrå fantastisk kalksten med inslag av grönt från sjön Vätterns stränder i Östergötland. Den hyvlade behandlingen ger stenen ett diskret mönster och råare ton som skapar en minimalistisk känsla, nästan japansk känsla. Hyvlad sten får mycket vacker patina med tiden. Finns också i slipad ytbehandling.

Passar som:

Golv i hall, kök och badrum.

Ej frostbeständig. 

2.990 kr / kvm

Upptäck vårt sortiment av kalksten

 • Södervange mattslipad
  1.690 kr
 • Lindanäs slipad
  från 990 kr
 • Norrvange borstad
  1.990 kr
 • Lindanäs borstad
  från 1.090 kr
 • Ölandssten Gårdsblandning
  från 2.190 kr
 • Ölandssten gråbrun slipad
  från 1.590 kr
 • Alevik slipad
  från 990 kr
 • Norrvange mattslipad
  1.890 kr
 • Ölandssten Hors slipad
  från 2.190 kr
 • Ölandssten Hors borstad
  från 2.090 kr
 • Jämtlandskalksten svart slipad
  från 1.790 kr
 • Jämtlandskalksten grå slipad
  från 1.790 kr
 • Ölandssten röd diamantfräst
  1.690 kr
 • Ölandssten röd slipad
  från 1.690 kr
 • Ölandssten Gillberga grå slipad
  från 1.990 kr
 • Borghamnskalksten ljusgrå slipad
  1.790 kr
 • Borghamnskalksten gråbrun hyvlad
  2.990 kr
 • Borghamnskalksten gråbrun slipad
  från 1.790 kr
 • Borghamnskalksten ljusgrå hyvlad
  2.990 kr
 • Borghamnskalksten gråbrun borstad
  1.990 kr
 • Borghamnskalksten ljusgrå borstad
  1.990 kr
 • Orsa sandsten
  från 2.490 kr

Håll kontakten med oss

Utvalda stenar från Östersjöområdet. Hållbart på riktigt.

Senast från @ostersjosten

Svenska
Svenska