Guide

Fall och golvbrunn i duschen

av Etta Blanck

Publicerad

För naturstenens hållbarhet är det viktigt att duschvatten med schampo,-och tvålrester lätt rinner av golvet, det vill säga att det finns ett fall. Men det kan vara svårt att få in fall i duschen på ett snyggt och samtidigt funktionellt sätt. I den här artikeln ger vi inspiration och information kring fall i dusch och golvbrunnar - för ett så snyggt, praktiskt och hållbart badrum som möjligt.

Bygga fall i dusch

Ett bra fall i duschen är A och O när man bygger eller renoverar ett badrum. Det är viktigt för att vattnet ska kunna rinna av golvet ordentligt. Särskilt viktigt är det då man använder kalksten eller marmorgolv. Om man har ett dåligt fall så riskerar schampo- och tvålrester att ligga kvar på golvet och med tiden skada stenen.

Ett fall innebär en lutning på golvet mot golvbrunnen där vattnet ska rinna ned. Man kan bygga fallet på lite olika sätt, beroende på vilken golvbrunn man väljer. Så, låt oss titta på de olika brunnstyperna först.

Det finns tre olika typer av golvbrunnar. Den mest populära typen är en vanlig rund eller fyrkantig brunn som placeras i mitten av duschutrymmet. Den andra är en linjebrunn (även kallad ränna) som vanligtvis placeras mot väggen i duschen där blandaren sitter. Den sista typen är hörnavlopp, där placeras brunnen i ett hörn och har en triangulär form.


Oavsett om du genomför en renovering eller nybygge - var ute i god tid vid valet av golvbrunn! Vilken brunnstyp du kan välja styrs av placeringen på vattenavloppet i duschen.

Fall och golvbrunn till stora stenplattor

Om man vill ha stora stenplattor som täcker hela golvet bör man med fördel välja en linjebrunn eller hörnbrunn. Väljer man en linjebrunn som täcker duschgolvets bredd eller en hörnbrunn så krävs endast en riktning på lutningen och då kan man använda större stenplattor utan problem.

Den centrerade brunnen

Har man lagt den vanligaste golvbrunnen, det vill säga den som placeras mitt i duschen, bör man i regel gå ned i mindre storlekar på golvplattorna eftersom hela golvet lutas mot brunnen från alla riktningar. Vi säljer mindre format (bland annat 10x10 cm och 15x15 cm) av våra mest populära stenar Norrvange mattslipadLindanäs slipad och Lindanäs borstad, just med detta i åtanke.

Om man har en centrerad brunn och trots allt vill fortsätta med större plattor i duschen så finns det en lösning! Genom att göra så kallad kuvertskärning eller diagonalkapning av de stora plattorna kan man skapa rätt fall. Att kuvertskära eller diagonalkapa innebär helt enkelt att man skär den fyrkantiga stenplattan diagonalt och på så sätt vinklar ner plattorna mot den centrerade brunnen. Denna metod kräver att plattsättaren har tidigare erfarenhet för att det ska bli riktigt bra. Ett elegant men krävande sätt att lösa fallet.

Avslutningsvis. Kanske den viktigaste detaljen på duschgolvet är brunnslocket. Här kan man antingen matcha finish på stål med blandaren och andra ståldetaljer (krom, mässing, borstad stål o.s.v.). Något som vi självklart tycker är finast är modeller där man använder naturstenen som lock. Otroligt snyggt och harmoniskt!

Obs! Tänk på att alltid välja en sil som är syrafast. Att den är syrafast innebär helt enkelt att silen inte släpper ifrån sig syra som skadar naturstenen.

Publicerad