Interiör

Låt oss prata format

av Etta Blanck

Publicerad

Att trolla med fallande längder

Det allra vanligaste formatet för natursten är 30 cm eller 20 cm fallande längder, ett format som är elegant, genererar minimalt med spill och kan anpassas till både större och mindre ytor. För ett mer homogent resultat läggs stenen i bara en bredd, men för ett livligare intryck går det väldigt bra att alternera de olika bredderna i fallande längder och lägga dem varannan 30 cm varannan 20 cm bred. Över en större yta kan bredderna läggas slumpmässigt för att skapa ett mer oregelbundet mönster. Att dessutom använda olika stensorter på en och samma yta, ger ännu en dimension. Läs journalartikeln om att mixa och matcha stenar

Lindanäs slipad i 20 och 30 cm fallande längder, design av C.H.A Spatial Studio. Gråbrun kalksten i olika bredder av fallande längder, i olika riktningar. Design av Ooaa Arquitectura. 

Skapa ditt eget mönster

Utav de fallande längderna kan man även skapa ett eget mönster. Av både 20 cm och 30 cm fallande längder kan olika format kapas där bredden förblir densamma men formen anpassas efter det mönster man önskar lägga, exempelvis trianglar, rektanglar, hexagoner eller kvadrater. 

Man kan också helt frångå de klassiska formerna genom att kapa stenen oregelbundet. Där krävs det ju såklart ännu mer pusslande, men resultatet blir helt fantastiskt. Det kan tyckas lite svårt och främmande att skapa sitt egna mönster, men här finns det egentligen inget rätt eller fel bara lite mer noggrann förberedelse. Ett bra tips är att rita upp mönstret innan, för att lättare räkna ut hur mycket sten som behövs och för att se att mönsterpassningen kommer att stämma på ytan det ska läggas över.

Travertin i ett klassiskt fiskbensmönster. Svart och vit marmor i trianglar, design av Est Living. 

Publicerad