MARMOR I BADRUM OCH WC

av Simona Vasic

Publicerad

Att blanda olika stensorter skapar ett lekfullt uttryck

Marmor kopplas ofta till lyx och flåd. Och visst stämmer det. Få material ger den exklusiva känslan som marmor gör. Marmor har varit ett populärt byggnadsmaterial i flera tusen år. Det återfinns inte minst i gamla slott, utan även i andra offentliga miljöer så som trapphus, flygplatser och museum. Platser som dagligen står emot slit, och gjort det i flera årtionden och till och med århundraden

Vi är i en tid där kvalité och hållbarhet är mycket aktuellt. Man prioriterar att bygga något som ska hålla länge. Något som är tidlöst och som man förhoppningsvis inte ska tröttna på när trender övergår till andra. Och vilket annat material passar inte då om marmor. För trender kommer och går, marmor kommer alltid vara ett material som består.

Våga satsa på golvet i litet badrum eller wc

Gästtoaletter är sällan det rum som får mest kärlek i svenska hem. Rummet har stått orört sedan 70-talet, och inte sett ljuset sedan dess. Ofta finnes ett alldeles för stort handfat för de ynka kvadratmetrarna. En linoleummatta till golv hör också till vanligheten. Vi vill slå ett slag för renoveringar av gästtoaletter, för här gömmer sig kanske det roligaste och mest spännande renoveringsprojektet. Här finns alla möjligheter där man kan våga gå utanför sin egen comfort zone. Eftersom det ofta gäller en liten yta, kan du med fördel gå all-in för att få effekt, på riktigt.

Vi gillar Flack Studios design med vår rosa Fauskemarmor på golv och sockel, kombinerad med en puts på väggen och en målad kommod. Detaljerna sitter mycket väl och de olika materialvalen och färgerna smälter ihop på ett otroligt vackert och självklart sätt. Rose Uniacke har designat ett elegant badrum med en vackert marmorerad sten på golvet, krämvit puts och ett klassiskt porslinshandfat. Se hur snyggt det blir när man målar in snickerier i samma färg som väggen.

 

Att inreda ett rum, addera värme och materialkombinationer

Beroende på vilket intryck man vill att rummet ska ge kan man leka med olika material och färgkombinationer. Önskar man ett ombonat intryck i rummet kan man fokusera på att addera lite varma material och detaljer tillsammans med marmorn. En djup väggkulör, ett duschdraperi i vävd linne eller en kommod i trä brukar genast ge rummet en varmare känsla. Kanske en tvättställsblandare i mässing - ännu ett material som får vacker patina med tiden.

Är man ute efter ett mer minimalistiskt intryck i badrummet kan man med fördel minimera antalet material och färger, samt välja en marmorsort med lugnare marmorering. Man kanske vill klä hela badrummet helt och hållet i en och samma sten, eller så begränsar man stenen till golvet och möter med en våtrumsfärg i en neutral kulör.

Få kombinationer är så fina som när man blandar olika naturmaterial, och det gäller även vid kombination av natursten. Att blanda kalksten och marmor brukar vara något av en förbjuden tanke hos många som står på tröskeln till en renovering. Men, istället för att ställa dem mot varandra, kombinera dem och få det bästa av två världar. Dess kontrasterande känsla kan skapa otroligt vackra resultat när de sätts samman på ett harmoniskt sätt. En kombination vi gillar är Ekebergsmarmor med svart Jämtlandskalksten. Kalkstenens svarta dramatiska marmorering tillsammans med marmorns sobra ljusa färg ger ett fantastiskt vackert, grafiskt intryck. Oavsett om stilen är elegant, klassisk eller lantlig - att blanda natursten fungerar oavsett. Rätt sten, rätt mix, på rätt ställe blir en bra kombination. Och kombinationerna är oändliga.

Fokus på detaljer

För att verkligen få den där wow-effekten i ett badrum bör man fokusera på detaljerna. Fallet mot golvbrunnen i duschen är ett sådant exempel. Att använda linjeavlopp är ett smart sätt att kunna använda samma storlek på plattorna på både väggar och golv. Här kan man antingen matcha finish på stål med blandaren och andra ståldetaljer (krom, mässing, borstad stål och så vidare). Det finns även modeller där man använder naturstenen som lock. Dessa detaljer bidrar till den solida och ostörda känslan.

En annan fin (och praktisk) detalj är att fälla in ett hyllplan i väggen, en så kallad nisch. På så sätt får du en avställningsyta för schamoo och tvål på ett harmoniskt och snyggt sätt, samtidigt som rummet får ytterligare en dimension.

Patina är inte en fiende

Natursten är ett slitstarkt, genuint och tidlöst material. Precis som andra naturmaterial förändras stenen med tiden, det är oundvikligt. Patina är inte en fiende utan en naturlig konsekvens av användning som bidrar till känslan i ett badrum och hem. Det ger intryck av en varmare och mer ombonad känsla i hemmet. Omgivningen i rummen blir lugn och trivsam. Jämför det med hur vacker en gammal möbel eller läderväska kan bli just tack vare dess patina.

Ett hållbart material

Marmor innehåller inga kemikalier, färgämnen eller tillsatser och produktionen är i jämförelse med keramik mycket energisnål och sker ofta på grön el och förnybara engergikällor. Nu i tider när man vill vara extra sparsam med elen, kan det vara fint att veta om att marmorn magasinerar värme effektivt och fördelar den jämt. Därmed kan man med fördel ha igång golvvärmen en kortare tid, men njuta av ett varmt golv länge. 

Så håller du marmor ren och fin

Det är fyra saker som man ska tänka på:

1. Under installation. Använd fästmassa och fog som är anpassad till natursten. Vi rekommenderar Ardex X32 och Ardex G10. Fogmassorna är färgmatchade till stenarna för att gå ton i ton.

2. Använd alltid en sil som är syrafast. Att den är syrafast innebär helt enkelt att silen inte släpper ifrån sig syra som skadar naturstenen.

3. Efter fogning, rengör stenen noggrant med grovrengöringen Fila PS87. Behandla sedan stenen med en lämplig impregnering, vi rekommenderar Fila MP90 Eco Xtreme. Det gör det lättare att rengöra stenen och skyddar mot olja och smink som annars kan orsaka fläckar.

4. Skölj av duschutrymmet från tvål- och schamporester varje gång du har duschat (då undviker du skador runt golvbrunnen). Använd Allrengöring Fila Cleaner när du städar. Skonsam för miljön och din sten. 

Vi hoppas detta har gjort dig något klokare i ditt materialval. Och inspirerad. Lycka till med ditt badrum! Vill du ha materialprover på våra marmorsorter kan du beställa det här.

Publicerad