Interiör

Trendspaning natursten A/W 2021

av Saga Stemme

Publicerad

Att det renoveras och inreds som aldrig förr i svenska hem har nog inte undgått någon. Ju mer tid vi spenderar hemma, desto mer ökar behovet av att trivas där vi bor. I den här artikeln har vi tagit fasta på några inspirerande trender inom inredning och design med fokus på natursten.

60-tal talar till oss

En trend vi ser är att fler vill framhäva de tidstypiska detaljerna från bostadens byggår, och just 60-talet syns extra mycket just nu. Välbevarade villor med murriga trätak och gedigna stengolv får ofta stor uppmärksamhet när de kommer ut på bostadsmarknaden och konton där man får följa varsamma renoveringar av 60-talshus växer stadigt.

Ett exempel är beautygurun Emma Unckels Instagram-konto @unckelhouse där vi får följa hennes tegelvilla i Djursholm ritad 1968 av arkitekten Adam Backström. Vi fullkomligt älskar golvet och köksbänken i granit - och självklart originalgolven i skiffer.

Stengolven utgör en viktig del av retro-charmen. Bilder från Emma Unckels Instagram @unckelhouse.

Bada i sten

Det är inte bara hemmets insida som får sig ett lyft. Längtan ut till naturen och fokuset på trädgård och uteplats har växt. Där ser vi att många väljer att ta in mer natursten i trädgården, ett hållbart val som bara blir vackrare med åren. Flera av våra stensorter är frosttåliga och passar utmärkt utomhus.

Men vi ser inte bara sten på marken, utan den har även fått flytta ner i poolen. Allt fler märker att kalksten är ett fint och mer personligt alternativ till kakel eller poolliner. Den rustika gotländska looken för tankarna till varmare breddgrader och en lugn livsstil. Vill man skapa ett mer lyxigt och sobert intryck är Kolmårdsmarmor väldigt vackert i och runtom poolen. Välj en diamantfräst ytbehandling för att minimera halkrisk.

Kalksten i olika slipningar skapar det rutiga mönstret. Foto Emma Jönsson Dysell. Pool omgiven av Kolmårdsmarmor. Foto Andy Liffner.

Naturligt & tidlöst

Parallellt med alla färgstarka inredningstrender som kommit och gått under senaste åren ser vi att den nordiska minimalismen och den jordnära färgskalan är starkare än någonsin. Hållbarhet blir en allt större del i planeringen av renoveringar och det kan vara en av anledningarna till att många väljer att gå på en neutral färgskala med hållbara naturmaterial för att minska miljöpåverkan - och risken för att nästa bostadsägare vill renovera om.

Plattor ända upp till taket och “inkaklat” badkar och handfat skapar ett enhetligt badrum med spa-känsla. Det fina med natursten är att färgen och mönstret bara förstärks med åren, till skillnad från keramik som istället mattas ner och tappar färg. Beige, greige och grått är här för att stanna och det gläds vi åt!

Gotländsk kalksten när den är som bäst. Badrum och bild från Sofie Gidfeldt. Handfat, Studio Richard Lindvall.

Publicerad