Fog, socklar och fönsterbrädor

av Shirin Elsworth Magnusson

Publicerad

Så här kan du optimera användningen av naturstenens detaljer för att förbättra rummets helhetsupplevelse. Detta inkluderar att välja rätt fog, hantera golvsocklar och fönsterbrädor på ett genomtänkt sätt. 

Fog för natursten

Valet av fog är kritiskt när det gäller äkta sten, eftersom fel fog kan orsaka missfärgning av stenen. Vi rekommenderar vår högkvalitativa fogmassa, Ardex G10, speciellt utformad för fogning av natursten. Dessutom är färgvalet för fog viktigt – det bör så nära som möjligt matcha stenens färg. Om du vill skapa kontraster kan du dock använda en kontrasterande fogfärg för att framhäva individuella stenplattor och golvrörelser.

Det är också värt att notera att fog inte alltid är nödvändig. I utrymmen som kök, hall, vardagsrum och gästtoalett kan stenplattor installeras utan fog, vilket skapar en subtil skugga mellan plattorna. Men för våtutrymmen som dusch och badkar är användningen av fog fortfarande att föredra.

Fogen kan vara avgörande för hur stenen uppfattas.

Golvsocklar

Att välja rätt höjd på golvsocklarna kan påverka helhetsintrycket av rummet. Vi erbjuder 7 cm höga socklar i olika stenvarianter, inklusive Lindanäs, Norrvange, Alevik och Kolmårdsmarmor. Låga socklar kan ge badrummet en mer integrerad känsla med övriga bostaden, medan högre socklar kan skapa en mer traditionell spa-känsla. Om du vill att stenplattorna ska sträcka sig upp på väggen kan en höjd på cirka 120 cm vara ett lämpligt mått för att skapa en imponerande atmosfär.

Fönsterbrädor

Fönsterbrädor bör också matchas med golvet för att skapa en enhetlig atmosfär. Våra fönsterbrädor finns i olika stensorter och format. Dessa 2 cm tjocka brädor kan enkelt kapas till önskad längd med en vinkelslip och slipas på sidorna med en polerpad.

Det är värt att notera att våra fönsterbrädor också kan användas som vägghyllor. De passar inte bara i badrum och kök utan kan också vara en stilfullt funktionell addition till hemmakontor, barnrum och som ett litet bord intill sängen.

Fönsterbrädor går att variera på alla möjliga sätt.

Publicerad