Guide

Detaljerna runt stenen - En guide om fog, socklar & fönsterbrädor

av Saga Stemme

Publicerad

Hur man arbetar med detaljer kan vara avgörande för hur ett rum uppfattas, och kring natursten finns det många val man kan göra för att skapa en bra helhetsupplevelse. I den här artikeln kommer vi gå igenom detaljerna kring natursten, bland annat val av fog och hur du kan göra med golvsocklar och fönsterbrädor. 

Fog för natursten

Att använda rätt fog är viktigt för äkta sten, fel fog kan nämligen missfärga stenen. Vår fogmassa Ardex G10 är speciellt framtagen för fogning av natursten. Utöver vilken fog du använder är såklart färgval av stor vikt. Vi rekommenderar att fogen ska gå så nära färgen på stenen som möjligt. Det går såklart även att använda sig av kontrasterande färger på fogen för att få de enskilda stenplattorna och riktningen på golvet att synas tydligare.

Men, man måste faktiskt inte använda fog. På golv i exempelvis kök, hall, vardagsrum eller på gästtoaletten så funkar det utmärkt utan. Då uppstår bara en tunn skugga mellan plattorna. I våtutrymmen med dusch eller badkar rekommenderar vi fortfarande att man använder fog.

Fogen kan vara avgörande för hur stenen uppfattas.

Socklar

Hur du gör med golvsocklar kan också vara bra att fundera över, matchar de golvet skapar det ett enhetligt och välarbetat intryck. Vilken höjd du ska välja på socklarna beror på vilket resultat du önskar. Socklarna vi säljer är 7 cm höga i fallande längder och finns i våra populäraste stenar Lindanäs, Norrvange, Alevik och Kolmårdsmarmor.

Låga socklar i badrum kan göra att det känns mindre som ett badrum och smälter in mer med övriga rum i bostaden. Om du däremot vill åt den mer klassiska spa-känslan som många söker så kan du låta plattorna gå upp antingen hela vägen till taket eller bara en bit upp på väggen. Om du vill att plattorna ska gå upp en bit på väggen så kan runt 120 cm vara ett bra riktmärke för att både stenplattorna och resten av väggen ska få ta för sig i rummet.

Fönsterbrädor

Med fönsterbrädor gäller detsamma som med socklar, att matcha de med golvet är ett enkelt sätt att skapa en genomtänkt känsla. Våra fönsterbrädor finns i ett urval av våra stenar och kommer i många olika format. Skivorna är 2 cm tjocka och slipade i framkant. Längderna kapas enkelt på plats till önskat mått med en vinkelslip och sidorna slipar du med polerpad.

Våra fönsterbrädor funkar även fint som vägghylla! En vägghylla i sten passar i de flesta rum, badrum och kök är kanske det man tänker på först, men det kan även vara snyggt i hemmakontoret, barnrummet eller varför inte som ett litet bord bredvid sängen?

Fönsterbrädor går att variera på alla möjliga sätt.

Publicerad