Intervju

Hannah Appelgren om arkitektur och materialtänk i Japan

Berätta lite om dig själv, vem är du och hur kommer det sig att du hamnade i Japan?

Jag heter Hannah Appelgren och jobbar som arkitekt hos Kengo Kuma Associates i Tokyo. Jag har jobbat här sedan 2014 med ett litet avbrott för att läsa klart min master på arkitektskolan i Köpenhamn. Just nu jobbar jag med ett spännande kontorstorn i Dallas som förhoppningsvis bryter mark i början av nästa år!

Vad gillar du med japansk arkitektur och design och hur har det format din egna stil?

Det jag alltid har tyckt om med japansk arkitektur är att den designas inifrån och ut. Det har varit lättare för mig att tänka så, speciellt när jag först började med arkitektur. Och jag tycker väldigt mycket om hur japansk arkitektur både traditionellt och idag är en förlängning av naturen snarare än en barriärer mellan inne och ute.

Används natursten i Japan? Hur ser japanerna på material i allmänhet? 

Traditionellt betyder material mycket för japaner och man ser många fantastiska stenläggningar i väl bevarade städer som till exempel Kyoto. Men idag prioriteras dessvärre inte material på samma sätt på grund av att mark har blivit så dyrt och sväljer det mesta av budgeten. Det har nog också att göra med att byggnader har så kort livslängd i Japan jämfört med Europa, men det är synd. 

Du har bland annat ritat ett hus på Öland. Berätta lite om hur du tänkte kring arkitekturen och dina materialval?

Ölandshuset är ett litet hus som mest handlar om materialen och den vackra omgivningen med öppna fält och skogsdungar. Det kommer byggas i lättbetong, exponerade takbjälkar i trä samt golv och fönsterbleck i kalksten. Formen är simpel, en kvadratisk plan med två stora fönster mot syd och väst och yttertak i plåt med en rejäl takfot som länkar samman huset med omgivningen.

Vad är dina bästa tips som arkitekt till våra kunder som står inför renoveringar och nybyggen.

Det är svårt att ge generella tips, hus är så personligt och bundet till kontext. Men gör mycket research, börja med att leta efter referenser från hus, rum, material och konstverk som du tycker om. Det är det lättaste sättet att kommunicera med arkitekter och samtidigt upptäcka vad du själv tycker om.