Interiör

Andrum Spa

av Deniz Bulus

Publicerad

Jag har inte besökt alla span i Sverige men min känsla att Andrum Spa är nog bland det bästa. I alla fall när det kommer till design och form. Andrum Spa byggdes av Svenska Kyrkan och Lunds Stift 2019. Den ligger i anslutning till Åkersberg Stiftsgård, en hotel- och konferensanläggning i Skånska Höör. Bilderna av detta skånska badhus avslöjar bra arkitektur. Verkligheten är bättre och upplevelserna är magiska.

Trots att byggnaden är förhållandevis liten så känns alla rum privata. Man hör vattnet från inomhuspoolen sorla och besökarnas röster hörs svagt, nästan som i en kyrka. De organiska hud- och hårvårdsprodukterna med svenska örter och bär finns tillgänglig i dusch- och omklädningsrum och man känner en välbehaglig doft. Det är sannerligen ett andrum.

Fotograf Peo Olsson.

Detaljnivån är hög. Väldigt hög. Materialen som använts är Bårarpsgnejs - en lokal granit med toner av rött, grått och svart. Taken och innerväggar är i furu. Bastun är kanske den vackraste jag sett. Breda värmebehandlade furuplank möter gnejsen på golvet. Stenen är skön att gå på och det är skönt att sitta på de breda plankorna. Temperaturen är perfekt. Den och en del andra rum och detaljer påminner om mästarens Zumthors Spa i Vals. Ångbastun har säten och rygg i massiv gnejs. Ljuset strimmar från ribbade furu som täcker det stora fönstret ut där man kan kika på utomhuspoolen, även den helt klädd i den vackra gnejsen. 

I det allmänna vilorummet finns liggstolar med utsikt genom 5 meter höga fönster ut mot en stor gräsmatta följd av lövskog som följer ån här i Höör.

Det här är inget annat än världsklass. Bra jobbat Johan Sundberg och Mattias Andréasson.

Fotograf Peo Olsson.

Publicerad