Interiör

Kalksten i badrum

av Etta Blanck

Publicerad

Funderar du på en natursten till ditt badrum? Kalksten är ett fantastiskt material för det. Här kommer tips, råd och inspiration.

Slipad eller borstad kalksten – olika behandlingar ger olika känsla

Våra fötter och händer är bland de känsligaste delarna på vår kropp. Ett material som ser lika ut med våra ögon, kan upplevas helt olika med våra händer eller fötter. Känslan av att sätta fötterna på ett varmt kalkstensgolv i ett badrum är svårt att beskriva. Det känns väldigt skönt helt enkelt. Den är len och mjuk, trots att det är en hård sten. Den är lika skön för ögat som för handen eller en liten fot. Flera av våra kalkstenar kan fås med olika behandling – slipad eller borstad. Alla ger olika känsla. Känn, kläm och hitta rätt behandling för dig och ditt badrum. I bilden nedan vår Lindanäs kalksten i borstad och slipad behandling.

Lindanäs borstad från 1.040 kr, Lindanäs slipad från 990 kr

Ett naturmaterial är inte perfekt men alltid vackert

Alla material förändras med tiden, det är oundvikligt. Men vissa förändras snabbare än andra och hur de förändras skiljer sig mycket. Medan plast eller keramikplattor med enbart ett yttre lager av färg mattas av och färg försvinner, blir naturstenen som är naturligt genomfärgad bara vackrare med åren och marmoreringen och färgerna förstärks. Vi vill slå ett slag för äkta natursten jämfört med mönstrade keramikplattor – det kan aldrig bli samma sak. Färgen och marmoreringen i en äkta kalksten är något som inte går att kopiera. Var beredd på att kalkstenen kommer att få patina allt eftersom tiden går, men den kommer fortsätta att vara vacker.

Kalksten överallt eller ”bara” på golvet i badrummet

Att klä ett badrum i kalksten på både vägg och golv ger ett rent och sobert intryck. Vanligast är att sätta lika stora plattor men det blir också väldigt fint att lägga större format på golv och mindre på vägg. Självklart kan man också kombinera kalkstenen med andra material och ytor. En vacker väggfärg, målad eller putsad, i kombination med ett kalkstensgolv ger ett varmt och ombonat intryck. En annan fin kombination är att välja en kakelplatta som fångar upp en färg som finns i den kalksten du väljer. Till exempel en ljusbeige kakelplatta i kombination med vår kalksten Norrvange, till Lindanäs en kakelplatta i fin grå färg och till en röd Ölandssten kanske en ljusrosa-röd kakelplatta.

Wanås Restaurant Hotel. Fotograf Fredrika Stjärne.

Kalksten och golvvärme? Det funkar fint

Tänk på hur länge en sten kan hålla sig varm efter en fin sommardag. Sten generellt är ett material som gjort för golvvärme och kalksten kan med fördel användas både på ett golv med vattenburen eller elmatad golvvärme. Stenen magasinerar värmen effektivt och fördelar den jämt.

Välj rätt fog

En viktig detalj är fogen. Vi rekommenderar att gå så nära kalkstenens färg som möjligt vid val av fog. För att göra valet av fog enklare har vi satt ihop en lista med rekommendationer av fog för respektive kalksten. Här kan du se listan och köpa fog! 

Planera gärna för nischer i badrummet

Det finns ett par detaljer som gör stor skillnad för ett badrum i kalksten. Att skapa och bygga nischer är ett snyggt och prisvärt sätt att åstadkomma känslan av ett riktigt lyxigt badrum eller toalett. En nisch är en fördjupning i väggen i ett rum. Den kan vara stor och rymma en dusch till exempel – eller mindre för att skapa en hylla eller avställningsyta på en bra plats. Kan man få till en nisch med duschen så skapas möjlighet att sätta kalkstenen på golv och vägg för att sedan enkelt gå över till ett annat material på väggarna utanför duschen. En nisch för handfat gör att man på ett snyggt och stilrent sätt kan sätta spegel, flera olika typer av kommoder eller varför inte bara en enkel bänkskiva i kalksten med ett handfat på och en hylla i trä under för förvaring.

Design & foto Marie Laure Helmkempf. Design Studio McW, foto Darren Chung. 

Gör en moodboard

Inför en renovering är det alltid bra att skapa en moodboard för ditt badrum med olika materialprover och färger. Förutom stensort, ta också med de träslag och färger som ska användas och den metall som ska finnas på blandare, beslag och krokar. Titta gärna på dina materialprover i rätt ljus. Det finns ett djup i stenen som skapar olika upplevelser beroende på om det är naturligt ljus som faller eller om det är en varm taklampa. Vår kalksten Norrvange, till exempel, kan i vissa ljus upplevas som lite varmt beige och i andra ljus upplevs den kallare ljusgrå.

Ett hållbart materialval (på riktigt)

Kalksten innehåller inga kemikalier, färgämnen eller tillsatser och produktionen är i jämförelse med keramik mycket energisnål. En natursten är också alltid återvinningsbar till 100 procent.

Att renovera ett badrum, eller kanske till och med bygga ett nytt hus är en stor utmaning för vem som helst. Inte nog med att besluten är svåra, det är kanske vårt livs största investering. Man vill gärna välj rätt material och ett material som ska hålla länge. Med natursten får du ett material som håller, över tid, i utseende och känsla. Hållbart på alla sätt.

Så håller du kalksten ren och fin

Det är fyra saker som man ska tänka på:

1. Använd en fästmassa anpassad för natursten vid installation, det hittar du här! Vid montering, se till att få bort rester av fix och fog direkt.

2. Undvik att tejpa direkt på stenen. Tejp kan ge märken som är svåra att få bort.

3. Behandla sedan stenen och fogen med en lämplig impregnering, exempelvis Fila MP90 Eco Xtreme. Det gör det lättare att rengöra stenen och skyddar mot olja och smink som annars kan orsaka fläckar.

4. Skölj av duschutrymmet från tvål- och schamporester varje gång du har duschat (då undviker du skador runt golvbrunnen). Använd Allrengöring Fila Cleaner när du städar. Skonsam för miljön och din sten. 

Vi hoppas detta har gjort dig något klokare i ditt materialval. Och inspirerad dessutom. Lycka till med ditt badrum! Vill du ha materialprover på våra kalkstenar kan du beställa det här!

Publicerad

Svenska
Svenska