Hemma Hos

Josephine Maria Tornhagen

av Etta Blanck

Publicerad

Vi bor i ett arkitektritat hus från 1963, bara en bit norr om Köpenhamn. Huset är väldigt tidstypiskt för sitt årtionde och vi älskar det ursprungliga varierade urvalet av texturer och diverse andra detaljer.

Sedan vi köpte huset har vi renoverat det stegvis, med målet att alltid behålla och respektera dess originalitet, samtidigt som vi förnyar efter funktionalitet. Det har varit viktigt för oss att arbeta med de ursprungliga tankarna kring hus från den tiden. Därför har vi velat arbeta med material som håller och blir vackrare med tiden.

När vi renoverade vår lilla hall, kontaktade vi Östersjösten för råd och inspiration, eftersom de känner varje sten och dess karaktär så väl. Hallen är omkring fem kvadratmeter. Den innehåller många funktionella delar, men även noga utvalda material. Exempelvis, ett inbyggt skåp av Oregon pine (ett hårt barrträ), mässingsdetaljer, träpaneltak och svartbetsade trädörrar. I anslutning till entrén har vi ett litet badrum med terrazzogolv, så när vi skulle välja stengolv till hallen var det viktigt för oss att stenen skulle matcha det också.

Vi bestämde oss för att lägga Ölandssten gråbrun slipad, en klassisk kalksten som varierar mycket mellan olika bruna, röda och gråa toner. Stenens röda toner fångar upp nyanser i det inbyggda skåpet och träpaneltaket, medan de gråa tonerna går bra ihop med de svartbetsade trädörrarna. Vi älskar att varje stenplatta har sin helt egna karaktär och färg, och att många av dem har fossiler. Det är som ett äventyr att kolla på varje platta. 

Vi känner verkligen att stenen fångar alla olika material och binder ihop rummet samtidigt som den är motståndskraftig mot dess användning. Den största komplimangen vi får är när folk tror att huset föddes med det.

Ölandssten gråbrun slipad, 20 cm fallande.

Publicerad