Hemma Hos

I Tove Fogelströms 40-talslägenhet

av Etta Blanck

Publicerad

Jag och min familj bor i en arkitektritad funkis-lägenhet från 1949. Lägenheten har en lite speciell historia, enligt ryktena som cirkulerar så byggdes de lägenheterna som ligger högst upp i vår byggnad för att arkitekterna och byggherrarna som ritade och byggde Årsta centrum, själva skulle bo här. När vi flyttade in var lägenheten i fint skick, men för ökad funktionalitet har vi låtit renovera och ändrat planlösningen i hallen och badrummen. När vi skulle renovera var min tanke att använda färger som var vanliga på 40- och 50-talet för att knyta an till byggnadens historia. 

Arkitekt Tove Fogelström.

Vi byggde ut så vi fick två wc, dusch och badkar och passade samtidigt på att byta de trista plastmattorna och kaklet som var från 90-talet. Kolmårdsmarmorn på golven var en viktig utgångspunkt, den vackra gröna färgen och stenens liv tycker jag tillför en klassisk touch som passar bra med pastellfärgerna. Vi valde att ha 10x10 cm plattor av Kolmårdsmarmor slipad på golvet, och ett krämvitt stående kakel på väggarna. 

Publicerad

Svenska
Svenska