Kalksten - ett hållbart och äkta material


Kalkstein

Kalksten är en bergart som i huvudsak består av ämnet kalcit samt skalrester från koraller och snäckor. I Sverige och runt Östersjön bildades kalkstenen för över 500 miljoner år sedan. I Sverige har kalksten använts som byggnadsmaterial i över 1500 år. Man använde stenen för hela byggnader, både in- och utvändigt. Den har under de senaste 200 åren ersatts av material så som tegel och cementprodukter. I dag är produktionen av kalksten som byggnadsmaterial förhållandevis liten och småskalig. Den största delen av kalkstensfyndigheter används till produktion av cement, där man utvinner ämnet kalcit.

Slipt Lindanäs

Dette er vår mest populære stein. En ren kalkstein som er lys- til mellomgrå med spill i marmoreringen. Gir en jevn, myk og polert følelse. Fossilavtrykk og spor av vekster kan ses i mønsteret. Finnes også med børstet behandling

Passar som:

Gulv og vegger i hallen, kjøkken og baderom. Også som vindueskarm.
fra 810 kr / kvm

Öländsk kalksten

Den öländska kalkstenen har i mer än 1500 år varit en viktig del i försörjningen på Öland, där man förr kombinerade stenarbetet med boskapsskötsel och fiske. Öländsk kalksten pryder många historiska byggnader runt om i Sverige och Europa. Kalkstenen bröts på flera platser på Öland men de stenbrott som fortfarande är aktiva är bland annat Gillberga och Horns udde. Den öländska kalkstenen är en svensk klassiker. Från den eleganta och exklusiva Gårdsblandning till den fossilrika och vackert gråa Hors kalkstenen.

Rød diamantslipt Ölandsstein

En varm rød kalkstein med unik karakter og dyp farge. Diamantslipingen gir steinen en litt råere og litt mer ujevn overflate. Mange er vant til å se denne utendørs, men den gjør seg også godt innendørs. Finnes også slipt

Passar som:

Gulv og vegger i hallen, kjøkken og baderom. Den gjør seg også veldig godt utendørs, for eksempel på en terrasse.
fra 1.690 kr / kvm

Den gotländska kalkstenen

För 400 miljoner år sedan låg Sverige nära ekvatorn och Gotland var då en tropisk ö med korallrevmiljö. Ön låg i ett varmt hav med många djurarter, arter som nu återfinns som fossiler i våra golv- och väggplattor! Det finns flera kalkstenssorter på Gotland:  Hoburgsmarmor, Södervange, Norrvange, Kappelshamn och Snäckers. Den gotländska kalkstenen är omtyckt för dess varma och ljusa färger samt dess tydliga fossiler.

Mattslipt Norrvange

En utrolig vakker kalkstein fra nordre Gotland med et helt spesielt preg. En mildt sandgrå kalkstein med varme toner. Mattslipt og jevn overflate. Dette er en stein som virkelig passer til alt og som kan brukes både ute og inne. Mange har forsøkt å etterligne fargen og følelsen til Norrvange, men det er dette som er originalen. Den brytes, sages og slipes av Slite Stenhuggeri, som har holdt på siden 1907. 

Passar som:

Gulv og vegger i hallen, kjøkken og baderom. Den gjør seg også veldig godt utendørs, for eksempel på en terrasse.
fra 1.390 kr / kvm

Slipad eller borstad behandling?

Våra stenar erbjuds med bland annat slipad och borstad ytbehandling. Slipad innebär helt enkelt att stenen slipas med ett en viss kornstorlek på slipverktygen. Den får en matt och fin yta som är lätt att underhålla. Borstad kalksten innebär att de sågade skivorna borstas med en stålborste. Det är en traditionell metod där man får en naturlig textur i stenen, men samtidigt en len och mycket tålig yta då man får bort lösa element i stenen.

Vilken slipning man väljer påverkar känslan i rummet. En slipad sten skapar en lugn och sober känsla. En borstad sten kan upplevas mer rustik på grund av dess strukturerade yta. Likheten är att de båda behandlingarna patineras och slits vackert, och är sköna att gå på. 

Slipt Jämtland kalkstein grå

En grå kalkstein med diskret marmorering som tar de svenske fjellene hjem til deg. Følelsen er stilig og ekte. Går veldig bra sammen med klassiske materialer, som messing og løvtre. Også tilgjengelig i sort

Passar som:

Gulv og vegger i hallen, kjøkken og baderom. Også som vindueskarm.
fra 1.790 kr / kvm

Upptäck hela vårt sortiment

 • Slipt Lindanäs
  fra 810 kr
 • Børstet Lindanäs
  fra 1.020 kr
 • Slipt Alevik
  fra 990 kr
 • Mattslipt Norrvange
  fra 1.390 kr
 • Slipt Jämtland kalkstein sort
  fra 1.790 kr
 • Slipt Jämtland kalkstein grå
  fra 1.790 kr
 • Slipt Rosenthal
  fra 790 kr
 • Børstet Ölandsstein Hors
  fra 2.090 kr
 • Slipt Ölandsstein Hors
  fra 1.990 kr
 • Rød diamantslipt Ölandsstein
  fra 1.690 kr
 • Rød slipt Ölandsstein
  fra 1.690 kr
 • Ölandssten gråbrun slipad
  fra 1.490 kr
 • Ölandssten Gårdsblandning
  fra 2.890 kr
 • Ölandssten Gillberga grå slipad
  fra 1.990 kr

Håll kontakten med oss

Utvalda stenar från Östersjöområdet. Hållbart på riktigt.

Senast från @ostersjosten

Norska
Norska