Vad är fallande längder?

Vad är fallande längder egentligen och var kan man använda det? Jo, fallande längder innebär att längden på stenplattan varierar mellan 1,5 till 3 gånger bredden. De vanligaste breddmåtten är 200-300mm bred med en intervall på 400- till 800 mm långa plattor.

Fallande längder skapar en vacker, stilren yta som flyter ut på ett fantastiskt sätt. Det är också en praktisk metod att tillämpa då den minimerar spill, kap-tid, och därmed kostnader. Dessutom gör sig fallande längder bra i princip i alla typer av utrymmen. En annan fördel med kalksten och framförallt med fallande längder är att enstaka plattor som har utsatts för extremt slitage, eller skadats, lätt kan bytas ut utan att resten av golvet kräver någon omläggning eller behandling. 

Ett av våra tips är att variera bredderna med de fallande längderna, t ex så kan man varva tre rader i tre olika bredder. Den fallande längden förblir alltså densamma så att man får lika snygga fog förskjutningar mellan raderna men bredden varieras så att man får en liten twist med i läggningen. Otroligt fint om man ska täcka en större yta där alla rader återupprepas flera gånger.

 

Fallande längder med tre olika breddmått utomhus Källa: Okänd

Fallande längder som lagts vertikalt och i samma riktning som ljuskällan. Här klär även de fallande längderna badkar och väggar.
Parhus på Solsidan av Strömma Projekt

 

 

Lämna en kommentar

Namn .
.
Meddelande .