Din beställning packas och lämnar lagret inom en arbetsdag. Leveranstid inom Sverige 3-5 dagar.

Guide

Konsten att kombinera porös kalksten och slät marmor

Publicerad

“vilken stensort ska jag välja till mitt badrum? Kalksten eller marmor?”

Att natursten över huvud taget har blivit så eftertraktad i såväl badrum som kök är inte direkt någon nyhet idag och trenden är lyckligtvis här för att stanna. Natursten utmärker sig som det ideala valet för ett miljömedvetet och estetiskt tilltalande hem. Det är en mångsidig och miljövänlig produkt med lång livstid som åldras på ett värdigt sätt. Dessutom är den 100% återvinningsbar och innehåller inga konstgjorda kemikalier som riskerar hamna i våra hem eller vår natur. För att inte tala om att natursten ser fantastiskt ut! Dess naturliga marmorering och neutrala färgpigment gör dem till det perfekta materialet att använda och skapar tillsammans en struktur och sensorisk upplevelse som är oöverträffad.

Men hur kombinerar du dessa naturstenar för optimal funktionalitet och estetik? I det här inlägget tar vi en titt på några utmärkta sätt att kombinera kalksten med marmor i badrum och kök.

INFÄLLT HANDFAT MED EN TOPPSKIVA AV MARMOR OCH ETT STÄNKSKYDD I KALKSTEN.
KALKSTENSGOLV, BÄNKSKIVA SAMT STÄNKSKYDD. TOPPSKIVA I MARMOR PÅ KÖKSÖ. REFERENS FRÅN NORDISKA KÖK

Jag får ofta frågan - "vilken stensort ska jag välja till mitt badrum? Kalksten vs marmor..?” När jag ibland svarar - ”varför inte välja båda två?” tycks jag väcka något som liknar ett mystiskt ogillande mot att förråda den stora Bianco Carrara trenden. Att blanda helig marmor med den återupptäckta kalkstenen verkar vara en förbjuden tanke hos många som står på tröskeln till sin badrumsrenovering. Även köket får allt som oftast dras med denna vedertagna idé om att kalksten och marmor inte kan samexistera.

Till viss del kan jag hålla med: det är underbart att kliva in i ett badrum klätt endast i vacker kalksten, eller som blänker av ny polerad marmor från vägg till tak. I många fall så räcker detta mer än väl. Men tyvärr så innebär också denna restriktion att man begränsar, inte bara sina egna idéer utan även möjligheterna till en mer ultimat design, funktion och upplevelse av sitt badrum.

“välj inte sten efter vad som är mest praktiskt, välj efter vilken sten som är mest ultimat för den design och funktion du vill uppnå”

Trots att badrummet är ett av det mest använda rummen i våra hem, lämnas det ofta åt det tråkiga ödet att endast fungera praktiskt, vilket innebär att de i slutändan saknar sin del av personlighet och flärd. Ja, självklart ska det vara praktiskt, men det jag menar är: välj inte sten utefter vad som är mest praktiskt, välj efter vilken sten som är mest ultimat för den design och funktion du vill uppnå.

Oftast är diskussionen kring stendekor så fokuserad på att välja den ena framför den andra. Naturligtvis har både kalkstenen och marmorn sina fördelar och är underbara på sitt eget vis och givetvis skiljer de sig något i kvalité, utförande, pris samt tålighet. Så istället för att ställa dem mot varandra, varför inte kombinera dem och få det bästa av två världar?

finn harmonin genom att bryta av med två olika stensorter

Kalksten och marmor har väldigt olika strukturer. Kalksten är något mer rustikt och ger en lite grövre känsla än marmor, som upplevs som lite mer glansig och slät. De kontrasterande ytorna kan skapa otroligt vackra resultat när de sätts samman på ett korrekt och harmoniskt sätt. Ett stänkskydd i handriven Lindanäs kalksten ovanför ett handfat i Bianco Carrara marmor ihop med ett kaklat golv i slipad Lindanäs ger en fantastisk effekt och de olika material strukturerna adderar djup och rymd till badrummet.

Lindanäs borstad från 1.040 kr, Lindanäs slipad från 940 kr

Ett annat alternativ är att använda borstad eller handriven Alevik kalksten i duschen, det ger ett romantiskt intryck som drar tankarna bort till antikens Grekland, och sedan använda Nero Marquina eller kolmårdsmarmor till handfat.

Alevik slipad från 1.080 kr, Kolmårdsmarmor slipad från 940 kr, Kolmårdsmarmor diamantfräst från 1.995 kr
En annan fin kombination är slipad Rosenthal kalksten ihop med Crema Marfil marmor eller ihop med Verde Guatemala marmor för ett mer vågat intryck. Var absolut inte rädd för att experimentera med prover i olika nyanser och strukturer och titta på sådant du kanske skulle ha avstått ifrån tidigare.

 

Rosenthal från 790 kr. Beställ stenprover från 89 kr och experimentera hemma!

En aspekt som skiljer dessa material åt är oftast i det utförande som de kan levereras. Kalkstenen tex är lite mer porös än marmorn och därför kan det vara bättre att få den levererad i en grövre tjocklek eller i kortare längder för att få den tunnare. Ska man ha en längre del är det kanske fördelaktigare att använda sig av marmor rakt av. Tex om du vill kakla badrumsgolvet med kalksten men vill ha en lång kommod med infällda handfat i en toppskiva, kan det vara bättre att välja marmor. Eftersom marmor inte behöver vara lika tjock som kalkstenen men ändå klarar av påfrestningen.

Nedan är ett axplock på lite kalkstensprover ihop med marmor:

I allt större utsträckning har badrummet blivit en tillflykts ort för chill out och avkoppling från dag till dag - och det med rätta! Tillbehör som handsukstorkar, jacuzzi, till och med tv-apparater står på listan över bekvämligheter. Så varför inte vara lika noggrann med valet av stenkombination? Ovan är ett vackert exempel på det 20:e århundradets lyxiga badrum som erbjuder en perfekt flykt från våra hektiska liv.

Om du är rädd att de olika stenarna ska konkurrera ut varandra, eller att den ena stenen ska ta för sig mer än den andra trots att de båda kanske kostar lika mycket - tänk då istället mer på den slutliga designen och det estetiska förhållandet dem emellan. Det kan bli otroligt harmoniskt att bryta av med två olika stensorter och kombinationen kan faktiskt förhöja snarare än förminska wow-faktorn. Det fantastiska med bra sten är att den tar för sig precis så mycket du ger den utrymme till, så gör din research noga innan du väljer.


 ”Kan man verkligen blanda olika stensorter?”

Ja det kan man! Rätt sten, rätt mix dvs färg och ytfinish på respektive sten på rätt ställe blir den ultimata kombinationen. Det spelar ingen roll om stilen är modern, klassisk eller lantlig - valet att blanda sten fungerar oavsett. Självklart gäller det inte bara i badrum, även i köket kan denna metod tillämpas. Ett underbart polerat Alevikkalkstengolv i fallande längder med en stor maffig Ruivina marmorskiva som köksbänk är en fantastisk kombination. Eller varför inte en mörkare kalksten som slipad Lindanäs som täcker golvet i matsalen där man sitter och äter vid Saarinen’s tulip table i Bianco Carrara marmor?

Kombinationerna är oändliga och det är din egen fantasi som utgör grunden för hur långt din design ska nå.

Publicerad

Lämna en kommentar

Namn .
.
Meddelande .
Svenska
Svenska